Now Reading
Динамично докосване – свързване с живота!

Динамично докосване – свързване с живота!

Докосването е чудесен начин да останем свързани

Лечебният ефект на докосването веднага залива всяка клетка в тялото и носи наслада и спокойствие – то е щедро-любящ дар, свързващ ни с естественото в нас, дивото, живото. Днешното общество е преобладаващо самотно, отдалечено – и от първичната си естествена природа, инстинктите си, и от братската, приятелска близост и подкрепа – обществото на вълците единаци и техните… екрани.

Масажът – динамичното докосване, както избирам да го наричам, е един възможен път на единение – както с партньора, така и с децата, с приятелите. Той е едно животворно и събуждащо ни за естествената ни природа общуване на нивото на тялото. Единствените необходими “подправки” са осъзнатостта /какво даваме, какво приемаме, къде и какви са границите и до колко можем да се отдадем и отпуснем/, желанието и от двете страни, атмосферата /спокойно място и достатъчно време – без пришпорване!/ и отдаденото отношение към процеса /любов, взаимодествие, преливане, синхрон, топлина и грижа/.

Да се потопя в динамично докосване с другия значи да го обичам като себе си, да съм в готовност тук и сега да му служа с уважение и да поемам енергията му, както и той моята – до пълното и сливане. Това далеч не е необходимо да е обвързано със сексуални преживявания – но със сигурност може да ги подхрани неимоверно.

И така – усещайте до колко сте отпуснати и до колко другият е отпуснат – усещайте какво ви казва дъха ви – и дъха на другия. Учете се в движение, в практиката, да разчитате символите, които тялото изкусно подава – и да ги следвате, оставяйки ума да полети като пухкаво облаче.

Вижте телата си като такива, каквито те са тук и сега – точно в този момент, с цялата им мъдрост, изстрадалост, любов и топлота. Поканете в себе си пространство на приемане към телата си – кажете им “да”, благодарете им за всичко, през което са ви помогнали да преминете до тук в живота си – с надеждата, че ще има още много такива моменти.

Препоръчително е да ползвате масло – базово като бадемовото или друго, за да се движат ръцете ви плавно. Една от целите на този масаж е осъзнаване и интеграция – “интегриране” на всяка част от тялото е всъщност осъзнаването и. При хора с постравматичен стрес /и не само!/ това е особено важна стъпка – сами или с чужда подкрепа да се свързват с всяка част от тялото си поотделно – докосвайки, стимулирайки я, осъзнавайки я, назовавайки я дори.

Затова можете внимателно да докосвате, да взимате в длани, да придърпвате и притискате леко различните части от тялото, затопляйки ги – докато самите се свързвате с тях през сърцето си – с благодарност. Както и да насочите партньора си да направи същото за вас в последствие – като едно естествено продължение. Важно е и да не бързате, а внимателно да завършвате движенията и интеграцията – отделете достатъчно време на всяка част – и лявата, и дясната половина на тялото – и предната, и задната му част – и горната, и долната.

See Also

Всъщност този масаж е и особено полезен за деца, свързвайки ги със собствените им телесни усещания. Излишно е да свързваме неотделимо масажа със сексуалното – второто може да е само възможно допълнение, но не константа. Динамичното докосване е изключително важно при бебета, стояли в кувьоз – при които първите дни/седмици/месеци е липсвал необходимия контакт с майката. Стимулирайте сетивата на децата си – галете ги, предоставяйте им шанс да се докосват до различни текстури, аромати, вкусове и звуци – всичко това им помага да опознават и света, и себе си и собствените си граници – и в идеалния случай е път и към умението им да ги отстояват, когато е нужно – и огъвкавяват, когато преценят.

Ще споделя с вас и една идея за самомасаж –

легнете удобно по гръб със свити колене и стъпала стабилно опряни на земята и поставете длани около три пръста под пъпа – дишайте дълбоко и останете така поне 3-4 минути. Това е масаж, който можете да приложите и на друг човек, ако искате да се усетите по-близки и да позволите на доверието да пусне своите сокове, споявайки отношенията ви – независимо дали в интимен план или не. Почувствайте топлината на собственото си тяло, дъха си, който издува корема, и се свържете с онази майчина грижа, чийто дом е тялото ви. Подарете я – на себе си, на другия. Дишайте и, ако усетите, ритмично движете ръцете по тялото си – или тялото на партньора си – това е особено предизвикателно за хора, на които е трудно да се отпускат в доверието.

Не на последно място – дишайте осъзнато, коремно, следвайте дъха си, задълбочавайте го, когато почувствате – динамичното докосване няма конкретни движения, които следва – то е отдаване на инстинкта и за него е нужна жива практика. Насоките, които прочетохте тук са достатъчни за да се потопите в магията му – и, ако го направите, съм сигурна, че отношенията ви могат само да станат по-богати и наситени!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright 2020 Ines Raycheva. Designed by NIVOA DESIGN

Scroll To Top