Now Reading
Кой е твоят любовен език?

Кой е твоят любовен език?

И защо е важно да знаеш?
Кои са 5-те езика на любовта?

Резервоарът с любов
да е винаги пълен
Любов е най-важната дума в нашия език, а и най-объркващата.
И светските, и религиозните мислители са съгласни, че любовта играе централна роля в живота. Казва ни се, че „всичко, от което се нуждаеш, е любов“ и че „любовта движи
света“.
Нуждата да се чувстваме обичани е първична човешка емоционална нужда. Говорим колко обичаме някои дейности: плуване, ски, лов. Обичаме предмети: храна, коли, къщи. Обичаме животни: кучета, котки, дори охлювчета. Обичаме природата: дърветата, тревата, цветята и времето. Обичаме хора: мама, татко, сина, дъщерята, родителите, съпругите, съпрузите, приятелите. Дори често се влюбваме в любовта.


Поведението на любов


Емоционалната нужда от любов не е само феномен на детството.
Тя ни следва като големи и във връзките, в брака. Периодът на влюбването временно задоволява тази нужда, но неизбежно е онова „бързо разрешение“, което, както ще научим по-късно, има ограничен и предсказуем живот. След като слезем от въодушевлението, предизвикано от увлечението на влюбването, емоционалната нужда от любов отново изплува, защото е фундаментална за нашата природа. Тя е в центъра на емоционалните ни желания. Нуждаели сме се от любов преди да се влюбим и ще се нуждаем от любов, докато сме живи.Възможно ли е в двойките с персистиращи проблеми, да съществуват невидими „емоционални резервоари за любов”, които са празни? Възможно ли е лошото поведение, отчуждението, грубите думи или критичният дух да се появяват заради този празен резервоар? Ако можем да намерим начин да го напълним, може би бракът/връзката ни ще се възроди? С пълен резервоар двойките биха могли да създадат емоционален климат, където е възможно да се дискутират различията и да се разрешават конфликтите!Ако разберете петте езика на любовта
и се научите да говорите първичния любовен език на своя партньор, това може радикално да промени неговото или нейното поведение. Хората се държат различно, когато емоционалните им резервоари за любов за пълни.Любовен език №1:
Утвърждаващи думи


Марк Твен е казал веднъж: „Бих преживял два месеца с един добър комплимент”
. Ако приемем думите на Марк Твен буквално, шест комплимента годишно биха поддържали неговия емоционален резервоар с любов на нужното ниво. Твоят партньор вероятно ще се нуждае от повечко. Един от начините да изразяваме любов емоционално е като използваме думи, които изграждат. Соломон, един от авторите на древната поучителна еврейска литература, пише: „Смърт и живот има в силата на езика“. Много двойки така и не са научили силата на вербалното утвърждаване. Соломон отбелязва понататък: „Теготата смирява човешкото сърце, а благата дума го развеселява“.


Устните комплименти или думите на похвала са мощен израз на любовта. Те се изразяват най-добре чрез прости, директни утвърждаващи изречения като:

  • „Изглеждаш великолепно в този костюм.”
  • „Как изглеждаш само с тази рокля! Страхотно!”
  • „Никой не приготвя картофи по-добре от теб. Тези картофи са чудесни.“
  • „Наистина съм ти благодарна, че изми чиниите тази вечер.”
  • „Благодаря, че се погрижи някой да гледа детето тази вечер. Искам да знаеш, че забелязвам тези неща.”

Какво би станало с емоционалния климат в брака или връзката, ако партньорите чуват често такива утвърждаващи думи?

See Also

Любовен език №2:
Пълноценно време


Под израза „пълноценно време“ имам предвид фокусираното ти внимание.

Нямам предвид да седите на дивана и да гледате заедно телевизия. Когато прекарвате време по този начин, вниманието ти е съсредоточено върху новините или филма – не върху твоя партньор. Имам предвид да седите на дивана с изключен телевизор, да се гледате един друг и да си говорите, като отдавате напълно вниманието си един на друг. Означава да излезете на разходка, само двамата, или да отидете да хапнете някъде навън, като се гледате един друг и разговаряте. Забелязали ли сте, че в ресторанта винаги можете да направите разлика между двама души, които са излезли на среща, и двама души, които са женени/заедно отдавна. Тези, които са си уговорили среща, се гледат в очите и разговарят. Женените седят и оглеждат ресторанта, сякаш са отишли там само заради храната!Любовен език №3:
Получаване на подаръци

Подаръкът е нещо, което можеш да хванеш в ръка и да кажеш: „Погледни, той си е мислел за мен“ или „Тя се е сетила за мен”. Трябва да мислиш за някого, за да му дадеш подарък. Самият подарък е символ на това мислене. Няма значение дали е струвал пари. Има значение фактът, че си мислил за него. И не единствено самата мисъл в твоя ум има значение, но мисълта, изразена в осигуряването на подаръка и неговото даване като израз на любов. Майките си спомнят дните, когато техните деца са им носели цвете от двора като подарък. Те се чувстват обичани, дори ако това е цвете, което те не биха откъснали. От най-ранни години децата са склонни да дават подаръци на своите родители, което може да е друг белег, че даването на подаръци е фундаментално за любовта. Подаръците са визуален символ на любов.


Любовен език №4:
Жестове на загриженост/Помагане

Такива действия като готвенето, сервирането на масата, измиването на чиниите, почистването с прахосмукачката, измиването на тоалетната, почистването на космите от мивката, избърсването на белите петна по огледалото, премахването на мушичките от предното стъкло, изхвърлянето на боклука, смяната на бебешките пелени, пребоядисването на спалнята, обърсването на праха от библиотеката, поддържането на колата, измиването или почистването на колата с прахосмукачката, почистването на гаража, косенето на тревата, оформянето на храстите, изгребването на сухите листа, разхождането на кучето, подмяната на пясъка на котката и подмяната на водата на рибката са все дела на помагане. Те изискват мисъл, планиране, време, усилия и енергия. Ако се правят с положителен дух, наистина са израз на любов.


Любовен език №5:
Физическо докосване


Отдавна знаем, че физическото докосване е начин да покажем емоционална любов. Многобройни изследователски проекти в областта на детското развитие посочват следното заключение: бебета, които са държани в ръце, които са прегръщани и целувани, развиват много по-здравословен емоционален език от онези, които са оставяни дълго време без физически контакт. Физическото докосване е също мощно средство за показване на любов. Държането на ръката, целуването, прегръщането и сексуалната близост са все начини за изразяване на емоционална любов към партньора. За някои хора физическото докосване е техният първичен любовен език. Без него те не се чувстват обичани. С него емоционалният им резервоар е пълен и те се чувстват сигурни в любовта на своя партньор.


Това са откъси от “5-те езика на любовта” на Гари Чапман.Copyright 2020 Ines Raycheva. Designed by NIVOA DESIGN

Scroll To Top