Now Reading
Нарцистично личностно разстройство: Симптоми и черти

Нарцистично личностно разстройство: Симптоми и черти

Симптомите на нарцистичното личностно разстройство (НЛР) могат да включват грандомания, липса на проницателност, арогантност и нужда от похвали. Oбикновено са комплексни и могат да бъдат диагностицирани само от психиатър.


Нарцистичните черти могат да затруднят поддържането на здравословни взаимоотношения – факт, който носи на хората, живеещи с нарцистично личностово разстройство, много стигми.

Личностните разстройства обаче не са личен избор. Разпространените погрешни схващания за тях могат да усложнят възстановяването и справянето на хората, които биха искали да потърсят помощ. Всъщност идеята, че симптомите на нарцистичното личностово разстройство не могат да бъдат лекувани, са просто още един мит.


9 симптомa на нарцистично личностно разстройствоВ най-новото издание (към момента на писане на статията – 2021г.) на Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства (DSM-5) има специфични критерии за диагностициране на нарцистично личностно разстройство.


Критериите включват проявяването на поне пет от тези девет симптома (поведения) на нарцистично личностово разстройство:


 1. Грандиозност и самонадеяност

 2. Фантазии за успех, съвършенство или власт

 3. Силна убеденост, че е специален и уникален

 4. Нужда от възхищение и похвала

 5. Овластено поведение; Очакване, че другите са му длъжни (sense of entitlement)

 6. Използване на другите за лична изгода

 7. Ниска степен на емпатия

 8. Завист, ревност и недоверие

 9. Арогантност, надменност и презрениеКритериите за поставяне на диагноза изискват тези симптоми на нарцистичната личност да остават постоянни във времето и да се проявяват в повечето области на живота. Тези симптоми могат да влошат способността на човека да функционира и да се свързва с другите като цяло.


Тези нарцистични поведения не засягат само романтичните отношения. Те се проявят и на работното място, както и в отношенията със семейството и приятелите.


Експертите обикновено диагностицират състоянието в зряла възраст. Много възрастни обаче имат една или две нарцистични черти. Това не означава автоматично, че те имат нарцистична личност, особено когато тези нарцистични черти се проявяват само в определени ситуации.


Например:


 • желание за възхищение от страна на романтичен партньор

 • гордост на работното място или в училище

 • проява на правомерно поведение у дома, но никъде другаде


При някои хора се наблюдават няколко симптома на нарцистично личностно разстройство, които оказват сериозно въздействие върху междуличностните отношения и функционирането. Други имат няколко леки черти, които обаче влияят на ежедневието.В DSM-5 не са описани подробно различните видове нарцистична личност, но някои експерти признават четири вида нарцисизъм:


 1. Грандиозен (явен) нарцисизъм


 2. Уязвим (прикрит) нарцисизъм


 3. Високофункциониращ нарцисизъм


 4. Злокачествен нарцисизъм
Важен аспект на личностните разстройства е, че типичните за състоянието поведения или симптоми обикновено причиняват голям дистрес на лицето. Един по-внимателен поглед върху деветте симптома на нарцистичното личностово разстройство може да предложи повече информация:Грандиозност и самонадеяност


Най-общо казано, грандоманията е определящият симптом
на нарцистичното личностно разстройство. Ако терминът “грандиозност” ви навява асоциации с думата “велик”, не сте далеч от целта.Хората с нарцистично личностово разстройство са склонни да се смятат за велики, важни и по-добри от другите. Грандиозното поведение, което спомага за установяването на това чувство за лична значимост, може да включва:


 • хвалене на лични постижения и умения
 • преувеличаване или лъжене за минали постижения
 • обезценяване или критикуване на другите
 • гняв или ярост, когато постиженията не бъдат признати
 • редовно описване на лични качества, като интелигентност, власт, сила, богатство и привлекателност или сексапилКогато става въпрос за скрит нарцисизъм, грандиозното поведение често остава непризнато. Това е така, защото вместо открито да се хвалят или да се описват като по-добри, скритите нарцисисти може да се занимават с тези постижения вътрешно. Освен това те биха прекарали много време във фантазиране за собствената си значимост, вместо да говорят за нея.Фантазии за съвършенство и превъзходствоХората със симптоми на нарцистично личностно разстройство могат да прекарват много време, представяйки си сценарии, в които получават признанието и приемането, които смятат, че заслужават.Тези фантазии могат да се съсредоточат върху неща като: • ръководител, който изтъква “безупречната” им работа пред колегите им;

 • привлекателни знаменитости се влюбват в тях;
 • срещат се и стават приятели с известни хора, на които се възхищават;

 • спечелване на престижни награди за творческата им работа;

 • да получат похвала и възхищение за това, че са спасили някого от опасност;

 • Хората с уязвим нарцисизъм може да прекарват повече време в мисли за собствените си способности, докато тези с явни нарцистични черти може открито да споделят тези фантазии с другите. Те могат също така да ги представят като реалност, а не като мечти.
Чувство за специалност и уникалностМного експерти смятат, че преживяванията в ранното детство спомагат за формирането на нарцистични черти. Родителските тактики със сигурност могат да изиграят роля.Повечето родители вярват, че децата им са уникални и специални. В случая на някой с нарцистична личност обаче може би някой от родителите редовно е настоявал, че са съвършени, оправдавал е грешките и е отричал недостатъците.

Това може да доведе до това някой да израсне, убеден в собствената си изключителност. Случаите, в които може да се прояви тази потребност да бъдеш специален и уникален, включват:


 • да избират само услуги, които другите смятат за “най-добри” (например да летят в първа класа, да отсядат в петзвездни хотели и да се хранят в най-добрите ресторанти);

 • купуват на стоки само от известни марки;

 • настояват да се посещават престижни специалисти, дори при незначителни здравословни проблеми;

 • търсят приятелства с изтъкнати или известни хора;

 • срещат се само с хора, които другите смятат за привлекателни, интелигентни или влиятелни;Нужда от похвали, внимание и възхищениеХората с НЛР често изглежда, че имат високо мнение за себе си. Това може да накара другите да не осъзнаят, че това самочувствие понякога е привидно.Чувството за превъзходство, което те показват на другите, може да им помогне да прикрият дълбоко вкоренена вътрешна несигурност и крехка представа за себе си. Ето защо те все още се нуждаят и изискват похвали от другите.
Тази потребност от похвали е свързана с друг ключов компонент на нарцистичната личност: трудностите с цялостните отношения с обектите. Цялостните отношения с обектите се отнасят до способността да се виждат хората и ситуациите като цялостни и сложни.На човек с нарцистична личност може да му е трудно да признае, че всеки човек, включително и той самият, има смесица от личностни черти. Вместо това те често приемат, че един недостатък означава, че някой е изцяло дефектен.Като когнитивно изкривяване това се нарича раздвояване или мислене “всичко или нищо”.


Похвалите и вниманието, които човек с нарцистично личностно разстройство печели от другите, спомагат за засилване на чувството му за превъзходство.


Те могат, например, да:

 • очакват хората да се възхищават на техния стил, външен вид или способности;

 • да се чувстват ядосани, когато не получават похвали за постиженията си;

 • да намекват за комплименти, ако те не се предлагат автоматично;

 • прекарват много време в чудене как ги възприемат другите;

 • очакват другите да им завиждат и да желаят техния статус, живот или вещи;

 • правят публични жестове, като финансови дарения или прояви на доброта, за да заслужат похвала;
Когато човек с нарцистична личност не получава възхищение и похвала, той може да се чувства противоречив и разочарован. Понякога дори могат да започнат да се съмняват, че хората ги смятат за уникални или важни.


Овластено поведение


В случая на човек с НЛР това може да се прояви по различни начини и в различни ситуации. Например:


 • Когато чакат да влязат в клуб, те могат да очакват да се движат направо в началото на опашката. В края на краищата те са по-привлекателни от всички останали!

 • Романтичният им партньор не бива да си губи времето в разговори с приятели, когато те искат компания. Нима техните нужди не са на първо място?

 • Те работят по-усилено и вършат по-добра работа от всеки друг, така че заслужават сами да определят графика си.

 • Как може съквартирантите им да вдигат шум във всекидневната, докато те работят върху романа си? Нима не осъзнават колко безразсъдно е това?
При скрития нарцисизъм човек може вътрешно да се фиксира върху това, което смята, че му се полага, вместо открито да настоява за специално отношение. Неполучаването на тези привилегии може да доведе до чувство на гняв и възмущение.

Склонност към използване на другитеИзползването на тактики за манипулиране е един от най-често срещаните симптоми на нарцистичното личностно разстройство.


Някой с нарцистична личност може да смята, че ако хората не проявяват достатъчно отдаденост към неговите нужди, той се нуждае от други начини да постигне своето. Манипулацията може да се превърне в инструмент, с който да накара другите да задоволят тези нужди.Всъщност играта на жертва е често срещано нарцистично поведение.


Човек с нарцистична личност може да използва и други тактики на експлоатация или манипулация, като например:


 • поставя на себе си по-ниско, проявява самосъжаление, така че хората да признаят способностите му;

 • настоява другите да му помагат и да го подкрепят, а сам не се е погрижил за себе си;


 • прави комплименти на някого, за да получи похвала в отговор;

 • не разпознава, когато поставя нереалистични изисквания към другите;

 • нелюбезно отношение към хората, когато не желаят да правят нещо за него;

 • лъже или мами другите, за да задоволи своите нужди;
Ниска степен на съпричастност и емпатияЕмпатията, най-общо казано, описва способността да се свързваме с другите на нивото на нуждите и чувствата. Неумението за проява на емпатия затруднява или прави невъзможно общуването с другите на емоционално ниво.
Човек с нарцистична личност може да:


 • да се фокусира върху собствените си проблеми и чувства, без да осъзнава, че другите също имат важни нужди;

 • да очаква другите да го поставят на първо място;

 • да има проблеми с разбирането на чувствата и преживяванията на другите хора;

 • да не се интересува от трудностите на другите хора;

 • да смятат изразяването на чувствата си за признак на слабост;

 • избягват да правят неща за другите, освен ако това не им е от полза;Някои хора с нарцистична личност може да имат по-голяма способност за емпатия от други, но е мит, че всички хора с нарцистична личност са неспособни да разберат как се чувстват другите!
Завист, ревност и недоверие


Ако човек с нарцистична личност забележи, че другите получават похвалата, възхищението или статута, които той желае, може да им завижда. След това завистта може да предизвика критика или скрито да прикрие горчивина и обида.В същото време може да вярва, че другите завиждат на неговото превъзходство и уникални способности. Може дори да предположи, че другите работят зад гърба му, за да подкопаят или откраднат възможностите, които заслужава.


Това подозрение или липса на доверие в другите (т.нар. “параноя”) може да накара човек с нарцистична личност да предприеме действия под формата на отмъстително поведение. Това може да се прояви например като дискредитиране на колеги, преди да успеят.Ревността често се проявява и във взаимоотношенията с другите.


Някой с нарцистична личност може да се чувства неспокоен или разстроен, ако неговият партньор или приятел получи внимание. Това чувство, че не е център на възхищение, може да предизвика чувство на несигурност и гняв.Надменност, високомерие и презрение


Високомерието и надменността обикновено съпътстват чувството за превъзходство и хората с нарцистична личност могат да се държат по снизходителен начин.Това пренебрежение към другите може да се прояви като:


 • “високопоставеност” или снобизъм;

 • презрение към хората, които допускат грешки;

 • презрение към онези, които не признават тяхното превъзходство;

 • склонност към покровителстване на “обикновените” хора;

 • агресивни или остри реакции на възприемана критика;

Ако разпознавате себе си и/или свои близки в описанията в тази статия, и осъзнавате, че те създават трудности в живота ви, добра първа стъпка е да потърсите компетентен психотерапевт.
Narcissus changed into a flower. 1771. Nicolas Bernard Lepicie | Mythology paintings, Greek mythology art, Narcissus

Статията е преводна от тук – https://psychcentral.com/disorders/narcissistic-personality-disorder/symptoms#resources

Copyright 2020 Ines Raycheva. Designed by NIVOA DESIGN

Scroll To Top