Now Reading
Психотерапията се занимава не с щастието, а със силата

Психотерапията се занимава не с щастието, а със силата

Подбрала съм някои любими мои цитати на Морган Скот Пек – вярвам, че са отрезвяващи и ни подсказват, че можем да вървим по много по-широк друм, отколкото често предполагаме!И пишейки това, си спомням за някои любими мои въпроси, които си задавам, и сега бих формулирала така: “Имам ли очи да видя и уши да чуя сега света около мен? Позволявам ли на сърцето си да чувства, а на себе си да пусна в потока на живота?”  • Следва Морган Скот Пек:Смирение означава да познаваме себе си такива, каквито сме в действителност… Истинското смирение винаги е реалистично.

🟣 Тенденцията да се избягват проблемите, както и емоционалното страдание,с което те са заредени, е основата на всички душевни болести. След като това е характерно за повечето от нас, то всички ние в по-малка или по-голяма степен сме психично болни, а някои отиват твърде далеч в стремежа си да избягат от трудностите и страданието. Те се опитват да намерят лесен изход, като създават свои измислени светове, в които да живеят и които нямат нищо общо с реалността. Ето едно кратко и елегантно изказване на Карл Юнг: „Неврозата винаги е заместител на необходимото страдание”.🟣 Но в крайна сметка заместителят става по-болезненот необходимото страдание, което той е трябвало да смени. Неврозата сама по себе си се превръща в най-големия проблем. Според правилото мнозина се опитват да избягнат и тази поредна болка, и така те натрупват невроза върху невроза. 🟣 Причината някои преходни периоди в нашия живот да се превърнат в кризисние това, че за успешното им изживяване ние трябва да се откажем от много обичани от нас понятия, стари гледни точки и начини на поведение. Много хора или не могат, или не искат да понесат болката при отказа от вече изживяното, което трябва да бъде изоставено. Следователно те често остават завинаги при старите си модели на мислене и поведение, като по този начин се лишават от възможността да преодолеят която и да било криза, да израснат истински или да изпитат радостта от прераждането, което съпътства успешния преход към по-висока степен на зрелост. 🟣 Винаги когато се опитваме да избегнем отговорността за собственото си поведение,
ние искаме да я прехвърлим на някой друг човек, организация или обект, било то „съдбата” или „обществото”, правителството, компанията или нашия шеф. По тази причина Ерих Фром така удачно е нарекъл студията си за нацизма и авторитарността „Бягство от свободата”. При опита си да заобиколят болката от отговорността милиарди хора на ден се опитват да избягат от свободата си.Когато един невротик е в конфликт със света, той автоматично обвинява за това себе си. Когато човек със смущение в характера има проблеми, той приема, че са му виновни другите. 

🟣 Има много хора, които разбират необходимостта от развитие,но нямат желание да се захванат. Те искат и вярват, че е възможно да подминат дисциплината и да намерят краткия път до съвършенството. Често те се опитват да го направят, като подражават на светиците и се оттеглят в пустинята. Някои от тях вярват, че чрез такава имитация вече са станали светци и пророци, а не са в състояние за разберат, че още са деца и че трябва да започнат отначало.

🟣 Винаги когато си мислим, че вършим нещо само заради другите,по някакъв начин се опитваме да избягаме от своята отговорност. Каквото и да правим, то става, защото такъв е нашият избор, а това е нашият избор, защото той ни задоволява най-пълно. Каквото и да вършим за другите, ние го правим, защото така задоволяваме някаква своя потребност. 
Обща черта на незрелите хора е да седят бездейни и да се оплакват, че животът не отговаря на техните изисквания.
🟣 Психотерапията се занимава не с щастието, а със силата…В практиката ми на психотерапевт редовно казвах на своите пациенти: “Психотерапията се занимава не с щастието, а със силата. Ако извървите целия път не мога да ви гарантирам, че ще си тръгнете оттук и на една йота по-щастливи. Това, което мога да ви обещая е, че ще си тръгнете оттук по-компетентни”.
И добавях: „Но в света има недостиг на компетентност и когато човек придобие повече от нея, Бог или животът му дават по-големи задачи. Затова е възможно да си тръгнете оттук загрижени за по-големи проблеми, отколкото при идването си. Все пак знанието, че се безпокоите за важни неща и вече не превивате гръб пред дребните, носи някаква радост и душевен мир”.

Но в света има недостиг на компетентност и когато човек придобие повече от нея, Бог или животът му дават по-големи задачи. Затова е възможно да си тръгнете оттук загрижени за по-големи проблеми, отколкото при идването си. Все пак знанието, че се безпокоите за важни неща и вече не превивате гръб пред дребните, носи някаква радост и душевен мир”.
See Also

Да обичаме себе си и да съзнаваме несъвършенството си не само е възможно, това е възможно дори едновременно. Всъщност нерядко част от любовта към себе си е съзнанието, че у нас има нещо, върху което трябва да поработим.


____________________________________

Още негови цитати съм отделила тук:

🟠 Любовта като съзависимост и саможертва

🟡 Морган Скот Пек: Любовта е разумна

🔴 Ако целта ви е да бъдете обичани, няма да я постигнете
Copyright 2020 Ines Raycheva. Designed by NIVOA DESIGN

Scroll To Top