Now Reading
Извинявам ли се или се оправдавам?

Извинявам ли се или се оправдавам?

Какво е и какво НЕ е едно извинение?
Да се извиним на някого не е равно на това да кажем думи като тези:

🔴 Съжалявам, НО…
🔴 Извинявай, НО…🔴 Много си чувствителен/а!🔴 Казах тези думи, защото ти ме ядоса!🔴 Ох, голяма работа, нека го забравим! 🔴 Твърде лично го приемаш!

Извинението се състои в това да:– 🟢 Сме готови да чуем какво има да ни каже другият;– 🟢 Признаем, че сме направили грешка; че сме били груби/агресивни и т.н.🟢 Поемем отговорност за ефекта, който думите ни са имали върху другия човек: “Чувам те, че тези думи са те наранили. Съжалявам за това. Това, което исках да кажа е…..”🟢 Си вземем обратна връзка от случилото се и помислим по промяна на поведението си за в бъдеще;
______________________


Думите в първата част на текста показват неумението да водим зрял диалог, влизането в защитна позиция тип “гузен негонен бяга”. Ако се разпознавате дтук, дайте с си време да се запитате въпроси като:
– Трудно ми е да посрещна думите на другия ли?– Чувствам ли вина в тази ситуация?
– Ако се чувствам неправомерно обвинен/а, мога ли да отстоя границите си?
– Дали не влизам в оправдания сега?
– Страх ме е, че може да се окаже, че съм наранил/а друг човек ли?


Важно е да умеем да правим адекватна проверка на реалността –
да отчитаме и своята отговорност, и тази на другия – защото за зрялото общуване са нужни поне двама и всеки има своя принос. Дори да не виждаме как думите ни биха могли да са наранили другия човек, е признак на човешко отношение да чуем как той е преживял ситуацията – ако смятаме, че сме неправомерно обвинени да сложим нужната дистанция в общуването.


Запитайте се и дали скоро сте имали такава ситуация, независимо в коя от двее позиции сте били и си дайте време да я изследвате и да запишете как се чувствате и какви са вашите нужди във въпросната ситуация – това е едно изключително ценно упражнение по осъзнатост, за чиято цел можете да си помогнете със следния текст – Как да слушам, за да чувам? (+ Таблици на Емоциите и Потребностите)

See Also


Да умеем да отстъпим
пред другия
и да го чуем,
е същинската сила
на уязвимостта.

Copyright 2020 Ines Raycheva. Designed by NIVOA DESIGN

Scroll To Top